نورپردازی در معماری داخلی، اعجاز نور در دکوراسیون داخلی
نور در دکوراسیون فضاهایی داخلی امری ضروری است . وسیله ای است که ما می توانیم محیط اطرافمان را ببینیم.
جایگاه نور از نظر لویی کان در کتاب هنر نور و معماری به این گونه بیان شده است:
“از نظر هنر معماری هیچ فضایی فضای واقعی نیست مگر آنکه از نور طبیعی برخوردار باشد”.
لوکوربوزیه، معمار بزرگ میگوید: “معماری بازی هنری هنرمندانه، دقیق و خیرهکننده مجموعهای از اجسام ساخته شده در زیر نور است. ” با خواندن این جمله بیش از پیش به اهمیت نور پی میبریم. نور اولین شرط ادراک بینایی است، نور در خانه ما برای دیدن فضا، تشخیص فرمها و رنگها، زندگی کردن، کار کردن و حس خوب داشتن لازم و ضروری است. درواقع نبود نور موجب میشود که دچار ضعف در بینایی شویم و از ادراک فضای اطرافمان، رنگها و فرمها عاجز خواهیم شد.
تاثیر نور در دکوراسیون داخلی به تاکید بر روی اشیا
در هنگام قرار دادن و تنظیم مکان وسایل ثابت خانه، باید انعکاس یافتن نور از سطح میزهایی که رویه آنها شیشهای است در نظر گرفته شود. در قفسههای ظروف، جلوه کارهای تزئینی، کنده کاری شده و ظروف شیشهای پذیرایی باید با نور پردازی متعدد بدون سایه از طریق سقف تأمین گردد. نور پردازی موضعی باعث روشن شدن هر چه بیشتر تابلوهای نقاشی میشوند و زیبایی آنها را مورد تأکید بیشتر قرار میدهند. همچنین نورهای تأکیدی در طاقچه ها جاذبه بیشتری به تزئینات محیط میبخشند.
انواع نورپردازی در معماری داخلی
نور را میتوان براساس منبع تولیدکنندهاش به دو دسته عمده تقسیم کرد؛ نور طبیعی و نور مصنوعی. ما در نور طبیعی که از خورشید تامین میشود، امکان دخل و تصرفی نداریم؛ مگر اینکه با ابزارهایی مثل پرده از ورود آن جلوگیری کنیم یا آن را به داخل فراخوانیم یا با شیشههای رنگی فضایی جذاب ایجاد کنیم اما آنچه موضوع بحث ماست، نورپردازی مصنوعی یا نور پردازی داخلی ساختمان است که در ادامه انواع آن را معرفی میکنیم.
یکی از بهترین خصوصیاتی که یک خانه میتواند داشته باشد بهره گیری از نور طبیعی است. اما کیفیت نور در هر قسمت خانه متفاوت است و بستگی به جهت اتاقها دارد. در بعضی موارد، نورپردازی و یا عدم وجود آن می تواند ما را به علاقه نداشتن به یک اتاق وادار کند. نور عمیقا بر چگونگی درک محیط اطراف و اینکه آیا محیط باعث آرامش، دلپذیری، حفظ حریم خصوصی، فضایی، پیچیدگی و یا وضوح تصویری می شود، تاثیر می گذارد. رنگ، زاویه و ارتفاع نور روز با زمان روز و جهت قطب نما یک خانه و اتاق آن متفاوت است.
اتاقهای رو به جنوب در تمام مدت روز نور و گرمای خورشید را دریافت می کنند بنابرین بهتر است آشپزخانه، اتاق نشیمن و هر جایی که معمولا مدت زمان زیادی را طی روز در آنجا میگذرانید، رو به جنوب باشد. اتاقهای رو به شمال اتاقهایی سرد هستند،و نور مستقیم خورشید به آنها نمیتابد.اتاقهای رو به شرق، اولین اتاقهایی که با طلوع خورشید روشن میشوند، اما بعد از گذشت چند ساعت از زمان طلوع، سایهای طولانیمدت بر این اتاقها سایه میافکند و طی روز دیگر خبری از نور خورشید در این اتاقها نیست.
بهتر است برای تعدیل نور شدید آفتاب در زمان طلوع، در این اتاقها از نور مصنوعی استفاده شود. این تمهید برای اتاقهای رو به شمال هم کارآیی دارد. در گرمترین ساعات روز، نور خورشید به اتاقهای رو به غرب میتابد و زمانی که نور شدید است، چشم را آزار میدهد. بعدازظهرها در این اتاقها سایه میافتد و نور خورشید، ملایمتر میشود.
نور وظیفهای در نورپردازی داخلی
این نور کوچکتر و متمرکزتر از نور عمومی است. زمانی که کاری میکنید، شما به نور وظیفهای دور و برتان نیاز دارید. درواقع برخی آن را نور اداری مینامند. نورپردازی وظیفهای، زمانی که کاری را انجام میدهید که نیاز به نور بیشتری دارد، مثل مطالعه کردن، آشپزی کردن، نوشتن، دوختن و بسیاری چیزهای دیگر به بینایی شما کمک میکند. نور وظیفهای فقط زمانی خوب کار میکند که به عنوان یک نور متضاد استفاده شود؛ برای مثال اگر شما اتاقی کمنور دارید که یک چراغ رومیزی در آن روشن است، نسبت به زمانی که کل اتاق با نور درخشانتری روشن شده، نور در آن محدوده مفیدتر و با خیرهکنندگی کمتر همراه خواهد بود.
نور وظیفهای به تحریک طبیعی مغز شما کمک کرده و این تضاد نور شما را هوشیارتر و متمرکزتر میکند. درواقع به شما کمک میکند جزئیات بیشتری را در کارتان ببینید و نتایجی باکیفیتی بالاتر خلق کنید. میتوانید از چراغها یا آباژورهای رومیزی ثابت و با بازوی متحرک یا آباژورهای ایستاده روی میز کارتان یا کنار میزها و در کنار مبلتان استفاده کنید. نورهای زیر کابینتهای بالایی روشنایی مورد نیاز برای خرد و تمیز کردن را تامین میکنند، نورهای کنار میز توالت برای بهتر دیدن چهره و همینطور پرو لباس میتوانند شما را یاری کنند. چراغهای آویز میتوانند به صورت مستقیم روی فضای کار آویزان شوند. این نوع چراغها برای دفاتر کار با میزهای ردیفی، جزیره آشپزخانه و محدوده بازی و انجام تکالیف در اتاق کودکان مناسب هستند.
نورپردازی تاکیدی در معماری داخلی
نور پردازی تاکیدی در نورپردازی داخلی ساختمان، نورهای بسیار متمرکزی هستند که هدفشان هدایت دید به سمت نقاط کانونی است. نور تاکیدی راهی برای افزودن استایل و احساس به خانه شماست. این نورها میتوانند بخشهایی از خانه که میخواهید نمایش دهید را روشن کنند در حالی که بخشهای دیگر در سایه قرار داشته باشند. از نور تاکیدی میتوانید برای کارهای هنری، نمایش قفسه کتاب، تکهای از مبلمان، کلکسیونها و بخشهایی از معماری خانهتان استفاده کنید.
نور تاکیدی فضایی فریبنده ایجاد میکند و احساس تاثیرگذاری و اهمیت تصاویری که به نمایش گذاشته شدهاند را تداعی میکند. این نوع نورپردازی برای موزهها، ساختمانهای تاریخی و نمایشگاههای هنری نیز کاربرد دارد. چراغهای دیوارکوب برای طراحی نور تاکیدی بسیار مناسب هستند و با سایزهای مختلفی که دارند به شما در برجسته کردن تکههای کوچک یا بزرگ آثار هنری کمک میکنند. نورهای نقطهای مثل هالوژنها اغلب برای نورپاشی بر سطح دیوار استفاده میشوند (زمانی که شما تمام یک دیوار را با نور روشن و درخشان میکنید.)
نورپردازی دکوراتیو در فضای داخلی
درواقع این نوع نورپردازی صرفا جنبه زیبایی و هنری دارد و در ادراک بصری ما دخل و تصرفی ندارد. شاید مجسمههایی که با نور ترکیب شدهاند را دیده باشید. این درواقع نوعی استفاده از نور به عنوان مصالحی برای خلق اثری هنری است. نورپردازی دکوراتیو علاوه بر اینکه جذابیت و حس علاقهمندی را به فضا میافزاید به عنوان یک اثر هنری توجه مخاطب را به خود جلب میکند. نورهای مخفی در حاشیه سقف یا منابع نوری که خود یک اثر هنری هستند یا نورهایی مثل شمع از انواع این نور محسوب میشوند.
نور در دکوراسیون اتاق نشیمن
نورپردازی اتاق نشیمن شامل سه نوع روشنایی عمومی، نورپردازی متمرکز و نورپردازی محدود است. روشنایی عمومی یا همان نورپردازی از سقف برای روشن کردن اتاق نشیمن کافی بوده و مقدار کمی از نور را در منطقه وسیعی انتشار میدهد. نورپردازی متمرکز تنها بر یک قسمت خاص تمرکز داشته و آن قسمت را روشن و برجسته میکند. نورپردازی محدود باعث میشود در زمانی که تمام اتاق تاریک است بتوانیم تنها یک قسمت خاص را روشن کنیم.
استفاده همزمان از سه نوع نورپردازی در اتاق نشیمن بهتر است تا بنا به نیاز از هر یک از آنها استفاده شود. در فضای نشمین، استفاده از لامپ با شکل هندسی در سقف و استفاده از نورهای مخفی پشت تلویزیون باعث ایجاد تفاوت با سایر فضاها می شود.
نور در دکوراسیون اتاق غذاخوری
در نورپردازی اتاق غذاخوری استفاده ازلوسترو چراغ های سقفی که ارتفاعشان قابل تنظیم است و درست در بالای میز غذاخوریقرار دارند می تواند بهترین گزینه باشد. بدین طریق سطح میز کاملاً روشن میشود و در مواقعی که از میز استفاده نمی شود فضای کلی آشپزخانه را روشنایی می بخشند. بوفه، میز غذاخوری و میز کناری از عناصری هستند که حتماً باید نورپردازی مخصوص خودشان را داشته باشند.
نور در دکوراسیون آشپزخانه
طراحی نورپردازی در آشپزخانه باید دارای الگوی قابل انعطاف ترین نور داخلی در خانه باشد تا منعکس کننده طیف وسیعی از توابع که در حال حاضر برای آشپزخانه استفاده می شود. نورپردازی آشپزخانه به عنوان یک مکمل برای نور روز، باید از یک روشنایی خوبی به خصوص در آشپزخانه های تاریک برخوردار باشد.
به منظور نور رسانی بیشتر و بهتر در فضای آشپز خانه برای سینک ظرفشوئی، از پرتو متمرکز نور تأمین شده ای که درست بالای سینک و زیر کابینت قرار گرفته استفاده کنید. منبع نور باید از دید افرادی که در نزدیکی کابینت نشستهاند، پنهان بماند.ب ا قرار دادن سینک ظرفشویی جلوی پنجره از نور طبیعی نیز میتوان بهره مند شد.
نور در دکوراسیون سرویس بهداشتی
یک حمام کوچک با نور مناسب می تواند تاثیر بزرگی ایجاد کند. چراغها یی که افراد بتوانند چهره خود را با حداکثر وضوح ببینند و کمترین سایه را زیر چشمها و گردن افراد ایجاد کنند بهترین گزینه برای نورپردازی سرویس های بهداشتی هستند.
همچنین بهترین راه برای روشنایی سرویس ها این است که دو لامپ روشنایی را در هر دو طرف آینه در سطح چشم قرار دهید. این باعث ایجاد نور متقاطع می شود. یک لوستر کوچک که در بالای وان آویزان است، فضای اتاق را پوشانده و سبکی گرم را فراهم می کند. نوری که زیر کابینت ها نصب شده است، نور نرم را در سرویس های بهداشتی به هنگام شب فراهم می کند. لوله ها و دوش ها نیازمند نور عمومی هستند، و اتصالات محکم با پخش کننده های سفید اپال یک راه حل است. در واقع هدف نورپردازی تزئینی، افزودن علاقه به فضا است. نمونه های این نور تزیینی از جمله لوسترها و شمعدان های دیواری است.
نور در دکوراسیون اتاق خواب
اتاق خواب از آن اتاقهایی است که نور یکی از اصلی ترین اجزای آن است و رکن اساسی آن به حساب می آید.نور خوب در اتاق خواب، به شما این امکان را میدهد کــه بعد از یــک روز سخــت کاری، خوابـــی راحــت داشته باشید.البته منظور این نیست که اتاق خواب باید تاریک باشد.