بلوک شیشه ای و کاربردهای آن
بلوک شیشه ای چیست؟
بلوک شیشهای یا گلاس بلاک (Glass Block) به قطعاتی گفته میشود که از جنس شیشه ساخته میشوند این قطعات جدای از جنبه های تزئینی، کاربردهای بسیاری دارند. برای اتصال آن ها معمولا از ملات یا چسب به همراه اسپیسر یا جدا کننده استفاده میشود. بلوکهای شیشهای از دهه ۱۹۰۰ ساخته شدند و بیشتر برای تامین نور طبیعی ساختمان توسط دیوارها کاربرد دارند. امروزه در معماری روز جهان، این محصول نقش ویژه ای را ایفا می نماید و مهندسان و طراحان و آرشیتکت های معتبر بین المللی از این محصول در راستای ایجاد فضاهای دکوراتیو استفاده می نمایند.
انواع بلوکهای شیشهای
- مات
- طرحدار
- شفاف
- رنگی
کاربرد بلوک شیشه ای در ساختمان سازی و معماری
بلوک های شیشه ای یکی از عناصر اصلی معماری محسوب می شود که علاوه بر جنبه دکوراتیو, کاربردهای متفاوتی دارد. مهندسین, معماران و طراحان معتبر از این عنصر برای دکوراتیو نمودن فضاهای مختلف ساختمان استفاده می کنند. بلوک یا آجر شیشه ای از اکریلیک و یا شیشه در اندازه های مختلف ساخته می شود و جایگزین مناسبی برای پنجره های سنتی در نظر گرفته شده است. این بلوک ها توسط ملات یا چسب به همراه جداکننده نصب می شوند.
یکی از فاکتورهای بسیار مهم که همیشه در ساختمان سازی مورد توجه قرار می گیرد تامین نور کافی است. شیشه مقاومت خوبی در برابر عوامل محیطی ندارد و از طرفی نیز عایق محسوب نمی شود, به همین دلیل امروزه از بلوک های شیشه ای که عایق خوبی برای صوت, حرارت و رطوبت هستند و نور را از خود عبور می دهند استفاده می شود. اصلی ترین هدف استفاده از بلوک ها در ساختمان تامین نور طبیعی است. این بلوک ها در طرح ها و رنگ های متنوع تولید می شوند از جمله آجرهای شیشه ای مات, شفاف, طرح دار, رنگی, ضد آتش و توپر.
از بلوک های شیشه ای در دکوراسیون داخلی, پارتیشن بندی, نماکاری انواع ساختمان ها, ساخت نورگیر, راه پله ها, انبارها, استخرها, رستوران ها, اماکن مذهبی و … استفاده می شود.
آجر شیشه ای به دلیل قابلیت استفاده در مکان ها و شرایط مختلف یکی از المان های جذاب برای معماران و طراحان به شمار می آید زیرا با استفاده از آن می توانند فضا را زیباتر و دکوراتیوتر نشان دهند. در بحث طراحی و معماری, رنگ یک فاکتور مهم است زیرا باعث ایجاد سرزندگی و شادابی در فضا می شود. بلوک های شیشه ای به دلیل تنوع بسیار بالا به خانه شما زیبایی و جذابیت می بخشند. با استفاده از این بلوک ها می توان رنگ و نور را در کنار هم داشت. سایه ها و انعکاس نوری که از بلوک های رنگارنگ ساتع می شود معماری ساختمان را فوق العاده نشان می دهد. با استفاده از انواع آجرهای شیشه ای می توان میزان عبور نور را در فضا کنترل کرد. اگر نیازی به نور زیاد نباشد می توان از آجرهای مات استفاده نمود و در صورت نیاز به نور زیاد استفاده از نوع شفاف آنها توصیه می شود. این آجر ها به صورت ساده و برجسته با ضخامت های مختلف در بازار موجود می باشند. علاوه بر آن نورپردازی آن ها از پشت و رو انجام می شود, مثلاً اگر از آنها در آشپزخانه استفاده شود می توان نورپردازی را از پشت این آجرها اجرا نمود.
مزایای بلوک یا آجر شیشه ای
- ضخامتشان در مقایسه با دیوارهای آجری کمتر است، در نتیجه فضای مفید ساختمان با استفاده از آن ها بیشتر خواهد شد.
- امکان استفاده از این بلوک ها در طرح و رنگ مختلف وجود دارد و با توجه به سلیقه می توان طرح مورد نظر را از کنار هم قرار دادن این بلوک های شیشه ای ایجاد نمود.
- قیمت تمام شده دیوارهایی که با این محصول ساخته می شوند در مقایسه با دیوارهای سنتی پایین تر است. قیمت تمام شده (شامل مصالح و دستمزد) یک متر مربع (در دو طرف دیوار) دیوار شیشه ای در مجموع و در مقایسه با دیوار سنتی ارزان تر خواهد بود زیرا در دیوار سنتی بعد از آجر چینی مراحل گچ و خاک، سفیدکاری و رنگ آمیزی برای دو سمت دیوار همچنان باقی است که هزینه های قابل توجهی را به قیمت تمام شده یک متر مربع دیوار سنتی اضافه خواهد کرد.
- دیوارهای شیشه ای را می توان با یک شیشه پاک کن و دستمال تمیز نمود. نظافت و سادگی در دیوارهای شیشه ای به گونه ایست که حتی در فضاهای مسکونی به سادگی قابل انجام و کمترین مزاحمت را برای ساکنین دارد. نظافت و تمیزی این نوع دیوار به راحتی تنها با یک دستمال نمدار و برای سالیان طولانی انجام می گردد در حالیکه دیوارهای سنتی حداقل هر چهار سال نیاز به رنگ آمیزی دارند
- سادگی و سرعت عمل بالا در نصب و بکارگیری این محصول در مقایسه با آجرهای سنتی. در واقع استفاده از آجر شیشه ای و نصب آن نسبت به بلوک و آجرهای سنتی آسان تر و سریع تر است زیرا نیازی به اجرای مراحل مختلف و متعدد دیوارکشی سنتی نظیر آجرچینی، گچ و خاک، سفیدکاری و رنگ آمیزی و نقاشی نمی باشد ولی در بلوک های شیشه ای تنها شامل آجرچینی و بندکشی است.
- وزن دیوارهای شیشه ای نسبت به دیوارهای معمولی سبک تر است و بار مرده بر ساختمان وارد نمی کنند.
- عایق خوبی برای گرما, رطوبت و صوت هستند.
- این بلوک ها برای تفکیک فضاهای مختلف ساختمان و تامین نور کافی برای آنها مورد استفاده قرار می گیرند.
- افزایش فضای مفید داخلی به واسطه ضخامت دیواره ۸ سانتیمتری در مقایسه با دیوارهای آجری سنتی که حداقل ۱۵ سانتیمتر است.
- امکان استفاده در جداسازی های فضاهای داخلی با حفظ روشنایی کافی
- خواص بالای ایزولاسیون (صوتی-گرمایی)
- سبک بودن دیوار ساخته شده در مقایسه با دیوارهای آجری سنتی
- امکان بکارگیری در تمام یا بخش هایی از نمای ساختمان.
- امکان بکارگیری در ساخت سکوبندی آشپزخانه و یا میز اوپن آن.