چوب ترمووود چیست
ترمووود یا چوب ترمو ( حرارت دیده ) ، همان چوب طبیعی می باشد که ساختار سلولی آن بر اثر فرآیند حرارتی تغییر یافته .چوب حرارت دیده یا اصلاح شده با حرارت با نام ترمووود شناخته شده است.
چوب یکی از اولین موادی است که بطور طبیعی و فراوان در دسترس بشر قرار داشته است. از این رو تاریخ استفاده از آن به زمانهای خیلی دور می رسد . با آنکه انسان اولیه پناهگاه زندگی خود را از غارنشینی آغاز کرد ولی از چوب پیش از سایر مواد استفاده نمود.
قرنها است که ثابت گردیده است سوزاندن سطح چوب در آتش، آن را برای استفاده در فضای بیرونی مقاومتر میکند.
به طور خلاصه ترموود در حقیقت شامل چوب نما، چوب کف و نیز سازه ها بوده که استفاده از آن زیبایی خاص و فوق العاده ای به محیط شما خواهد داد.
ترموود در حقیقت فرآیند خشک کردن چوب همراه با بخار آب و گردش هوا بوده که مغز چوب در این فرآیند به دمای میان ۱۸۵ تا ۲۲۰ درجه سانتی گراد می رسد. بسته به گونه چوب، رطوبت آن به زیر ۶ درصد رسیده و به دلیل دمای بالایی که به آن وارد می شود، زنجیره های سلولزی می شکند. هم چنین طی این فرآیند اسید موجود در بافت چوب تبخیر گشته و از هرگونه جانور و حشرات میکروسکوپی پاک می گردد.
چوب ترمو جایگزین بسیار مناسبی برای چوب های اشباع می باشد زیرا هیچ گونه ضرر و زیانی برای محیط زیست ندارد. اصلاح چوب با حرارت دارای مزایا و منافع بیشماری می باشد که شامل موارد زیر می شود:
مقاوم شدن چوب در مقابل پوسیدگی و قارچ، افزایش استحکام، ایجاد ترک کمتر و تبدیل آن به عایق مناسب.
نحوه فرآوری ترموود
۱٫ چوب تا دمای ۲۲۰ درجه سانتی گراد حرارت می بیند به طوری که قبل از رسیدن به مرحله ی سوختن، افزایش دما پایان می یابد.
۲٫ افزایش دما، ساختار شیمیایی چوب را تغییر می دهد و در نتیجه خواص آن نیز تغییر می یابد. تغییرات خواص چوب منجر به افزایش مقاومت و استحکام چوب و همچنین افزایش خاصیت عایقی چوب می شود.
۳٫ فرآوری ترموود منجر به تغییر رنگ چوب می شود و آن را به رنگ قهوه ای تیره مبدل می سازد. در صورتی که اگر چوب ترمو بدون هیچ نوع پوشش سطحی در معرض نور آفتاب قرار بگیرد به طور تدریجی به خاکستری نقره ای بسیار جذابی تغییر رنگ می یابد.
فرآیند ترمو کردن چوب، روش های مختلفی دارد که در آنها از بخار آب، روغن و … استفاده می شود ولی در تمامی این پروسه ها، سه مرحله ی “خشک کردن، حرارت دادن، و خنک کردن” مشترک می باشد.
بایستی خاطرنشان کنیم که در این فرآیند، رنگ چوب نیز اندکی تیره تر گردیده و در شرایط متغیر رطوبتی متعادل تر از چوب معمولی می گردد. یعنی رنگ چوب از حالت سفید روشن به تیره مایل به قهوه ای تغییر می کند. گفتنی است که این محصول از لحاظ عایق حرارتی نیز قوی تر شده و در مقابل پوسیدگی نیز مقاوم می گردد. هم چنین اندازه گیری ها حاکی از آن است که میزان تغییر ابعاد در ترمووود حداقل ممکن را دارد.
در مجموع اگر بخواهیم به صورت خلاصه بگوییم، در پروسه تیمار اصلاح حرارتی، چوب با حرارت حدود ۱۸۰ تا ۲۱۵ درجه سانتی گراد به همراه بخار آب و گردش هوا تا رسیدن مغز چوب به حرارت مورد نظر، در کوره باقی می ماند.
تفاوت چوب ترمووود با چوب معمولی
- چوبهای ترمووود بیشتر از چوبهای معمولی شرایط آب و هوایی را تحمل می کنند.
- در فرآیند تهیه ترمووود، مقاومت چوب بالاتر از چوب معمولی می شود و نسبت به محیط زیست سازگارتر است.
- به دلیل دفع رطوبتهای طبیعی بافت چوب در ترمووود، این چوب مقاومت بیشتری در برابر فرسایش و پوسیدگی دارد.
- انقباض و انسباط با حذف رطوبت چوب بسیار کاهش می یابد.
- چوب ترمووود در برابر خمیدگی و به اصطلاح تاب برداشتن مقاومتر از چوب معمولی است.
- به دلیل نبودن هیچگونه صمغ در داخل ترمووودها در برابر حشرات مقاوم ترند.
- خروج صمغ و رزین و همچنین آب از چوبها ، باعث می شوند تا چوبهای ترمو شده ، سبکتر از چوب های معمولی باشند .
- بخاطر رطوبت موجود در بافت چوب معمولی با شستشو و جذب آب این چوب ها پوسته پوسته می شوند و ترک می خورند اما چوب ترمووود آب را جذب نمی کند.
مزایای ترمووود
- ثبات ابعادی
- کاهش میزان جذب رطوبت
- مقاوم در برابر فرسایش
- کاهش هدایت حرارتی
- فاقد صمغ مضر
- رنگ پایدار چوب
- حذف مواد غیر سمی
- پایدار در مقابل شکنندگی
- کاهش ضریب خمشی
- دوستدار محیط زیست
- طول عمر زیاد
- وزن سبک
- قابل بازیافت
معایب ترمووود
- عدم مقاومت در برابر اشعه فرابنفش
- کاهش مقاومت مکانیکی
- تغییر رنگ ترمووود اگر از پوشش های پیگمنت دار استفاده نشود
موارد استفاده از ترمووود
ترمووود در جاها و نقاط مختلفی از ساختمان کاربرد داشته که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- کفپوش فضای باز (Decking) و داخلی
- نمای بیرونی ساختمان (ساختمان با نمای چوبی)
- انواع مبلمان فضای باز
- انواع دکوراسیون داخلی
- سایه بان و لوور
- آلاچیق و پرگولا
- درب و پنجره و زیرسقف
- بام باغ (روف گاردن)
- دست انداز نرده
- سونا و استخر
- گلدان
- کف پله
- قرنیز
- و …
هدف از طراحی داخلی با ترموود
کاغذ دیواری، رنگ و میزان نور لامپ و کفپوش لمینت و فرش، چوب دکوراسیون دارای هولوگرام و مبلمان از مواردی هستند که در طراحی داخلی باید به هماهنگی آنها دقت شود. یکی از راههای بررسی همگونی رنگ و نقش این کالاها طراحی مالتی مدیا با استفاده از تصاویر این کالاها بوده تا بتوان فضا را شبیه سازی کرد.
- طراحی صنعتی: این نوع طراحی با ظاهر تکامل یافته ی شرابی زمخت شناخته می شوند.ظاهر آنتیک تیره ی زیبا از مشخصه های مهم این مدل محسوب می شود.رنگ های خوش رنگ بااجزای درهم در این نوع طراحی به خوبی عمل می کند.این طراحی نیز به مدل فرانسوی رنگ و رفته ویا بوهمی تغییر می یابد.
- خانه های روستایی: این مدل به نمونه ی ساده ی مدرن شناخته شده است.وجود اجزای پریشان در این نمونه طبیعی است اما به روشنایی بیشترازعمق اهمیت داده شده است.این طراحی به آسانی به دید دریایی با دکور اضافی مبدل می شود.
- طراحی شهری مدرن: این طراحی با شیروانی های بلند مدرن هم ردیف اند.در این نمونه ساده ترین طرح ها با مدرنیته برای به وجود آوردن ظاهر فریبنده ترکیب می شوند.براقیت کلی این نوع طراحی با دکور موجود برای به وجود آوردن حس انسانیت مهم است.
- مدرنیته ی قرون وسطی: این نوع طراحی یکی از رایج ترین دیدها در قرن سی و شصت است که هم اکنون نیز در برخی موارد مورد استفاده قرار می گیرد. این طراحی شامل نمونه های کلاسیک است که تمرکز خود را بر عملکرد نهایی قرار داده است. هم چنین از خطوط زیبا واشکال هندسی در این طراحی استفاده می شود. همانطور که گفته شد انواع متعددی از طراحی های داخلی وجود دارد. در زمان انتخاب نوع طراحی به انتخاب گونه ی چوب و لوازم متناسب با فضای داخلی دقت کنید تا بر هم منطبق باشند.
آرایش رنگی فضای داخلی با چوب ترمو
علاوه بر طرح، انتخاب رنگ مناسب در فضای داخلی باید مد نظر گرفته شود.
رنگ طراحی داخلی باید در تناسب با روکش کاری ها و دکوراسیون داخلی باشد. رنگ تیره باایجاد تاثیر منفی در فضای داخلی آن را آشفته می کند.
هم چنین رنگ بسیار روشن تاثیر سویی به دنبال دارد.
فضای داخلی آشپزخانه مثال جالب توجهی برای نشان دادن تناسب رنگ با فضای کلی داخلی است.
به کارگیری دیوارهای کرمی با لامپ های تزیینی آویز جلوه دل انگیزی در محیط به وجود می آورد.
استفاده خارجی از ترمووود
مقاومت بالا در برابر رطوبت و پوسیدگی آن را یک ماده عالی برای پروژه های بیرونی می کند. برخی از محبوبترین استفاده های خارجی این چوب عبارتند از:
- روکش خارجی
- کفپوش ها
- تیغه و چهارچوب پنجره
استفاده داخلی از ترمووود
ظاهر جذاب و حذف رزین این بدان معناست که این چوب برای پروژه های داخلی ایده آل است، مانند:
- روکش فلزی داخلی
- سونا
- مبلمان
- کفپوش داخلی
استفاده از ترمووود در دکوراسیون داخلی
چوب نه تنها ماده مهمی است که از لحاظ ساختاری در معماری استفاده می شود، بلکه یک عنصر با قابلیت فراوان برای دکوراسیون داخلی است. چوب یک متریال همه کاره و انعطاف پذیر متناسب با همه ی سبک ها است از سبک روستایی، مدرن، کلاسیک تا سایر سبک های هنری کاربرد دارد.
تمام مواردی که به آنها اشاره شد باعث شده است ترمووود کاربرد گستردهای در دکوراسیون داخلی پیدا کند. به اختصار این موارد کاربردی را نام می بریم:
- پارتیشن جدا کننده
- فلاور باکس
- میز عسلی
- میز جلو مبلی
- کفپوش داخلی
- فضاسازی داخل تراس یا روف گاردن
- فضای سونا
- دیوار اتاق خواب
- پشت ال سی دی
- پله