نقش رنگ در دکوراسیون داخلی منزل
رنگ در زندگی واقعی ما وجود خارجی ندارد. این تنها اثر امواج الکترومغناطیسی ثبت شده به دست مغز و چشمان ماست که باعث تعریف ساختار رنگ و نام گذاری آنها شده است. با این وجود رنگها در زندگی ما نقش پر زنگ و بعضاً بسیار موثری را ایفا میکنند و ما بدون توجه به آنها و همین طور عدم استفاده از آنها دچار مشکلات عدیدهای در زندگی شخصی و اجتماعی خود میشویم. رنگها باعث پدیدار شدن احساسات، خلق و خو شده و همین موضوع دلیل محکمی شده است تا طراحان و معماران و مالکان فضا (خانه یا اداره) به فکر ایجاد تنوع، به روز نگه داشتن مداوم و تولید خلاقیت برای تغییری دیگر بیافتند.
رنگ که عنصری ترکیبی از نور است به وسیله هر یک از امواجش حسی را پدید میآورد. شور و حرارت، انرژی، خوشحالی، رمز و راز، و … با درک تئوری رنگ شما میتوانید محلی که با خلق و خوی شما هماهنگ است را ایجاد کنید. توجه به این نکته نیز لازم است که هر رنگ بر روی افراد مختلف خاصیتهای متفاوتی از خود بروز میدهد. دلیل این موضوع به عواملی چون جنسیت، سن، نژاد، فرهنگ و تجارب زندگی شخص وابسته است. هر چند همیشه انسانها به رنگها واکنش نشان میدهند، نوع واکنش و رنگ مهم نیست؛ بلکه اثر گذاری آن ملاک است.
در این جا دکونایس قصد دارد به استفاده از تئوری رنگها بپردازد و سپس از نظر روانشناسی رنگ هشت رنگ پر کاربرد را به همراه فیزیولوژی مؤثر بر فضای خانه بررسی خواهد کرد. در گام بعدی بنا بر دسته بندی محیطی رنگهایی را پیشنهاد خواهیم داد که به همراه رنگ مکمل خود مقدمه شروع حرفهای در امر طراحی دکوراسیون است و در انتها نیز با معرفی نقشهای هر یک از رنگها به تشریح عملکرد و خاصیت آنها میپردازیم.
در ابتدا به بررسی رنگها و فیزیولوژی یا همان تأثیر گذاری بر روی انسان میپردازیم:
نقش رنگ قرمز؛ اثرات روانشناختی به کارگیری رنگ قرمز در دکوراسیون
قرمز رنگی از دل آتش، اشتیاق، خطر و قدرت است. این رنگ جسورانه و تحریک کننده بوده و ملاک سنی خاصی برای آن تعریف نمیشود. قرمز رنگی گرما بخش و هیجان آور است که باعث نزدیکی اشخاص به یکدیگر میگردد، ولی از طرفی باید دقت کنید که استفاده بیش از حد از رنگ قرمز در فضای خانه کاملاً اشتباه بوده و موجب خروج فضا از حالت نرمال میشود. نقش این رنگ در دکوراسیون داخلی تهییج و تحریک بوده و رنگی اشتهاآور نیز به شمار میرود. به همین دلیل شاهد استفاده از آن در بسیاری از رستورانها و فست فودها هستیم.
نقش رنگ نارنجی؛ اثرات روانشناختی به کارگیری رنگ نارنجی در دکوراسیون داخلی
از لحاظ بررسی رفتاری افرادی که عاشق رنگ قرمز هستند اما خشونت و تکاپوی این رنگ را بر نمیتابند، میتوانند رنگ نارنجی را به جای آن برگزینند. رنگی مفرح، دارای انرژی، گرما بخش و ایده آل برای کودکان. نارنجی را به عنوان یک رنگ در دکوراسیون داخلی خود راه ندهید؛ بله او را یک شخصیت شجاع و مهربان به خانه دعوت کنید! وجود این رنگ میان افراد حس دوستی را افزایش داده و باعث استحکام روابط میشود. نقش این رنگ در دکوراسیون داخلی نشاط و انرژی است.
نقش رنگ زرد؛ اثرات روانشناختی به کارگیری رنگ زرد در دکوراسیون
برای شناخت محتوای کلی و فهم عمیق از به کارگیری رنگ در دکوراسیون، علاوه بر مطالعه منابع معتبر و دقیق نیاز به بررسی میدانی و تجربی نیز احساس میشود. نتایج این بررسیها است که به گفتهها و تحقیق شدهها اعتبار میبخشد. با توجه به روانشناسی رنگ در طراحی داخلی، رنگ زرد رفاه، همدردی، گرما، تعهد و حتی بزهکاری را به نمایش میگذارد. این رنگ هشدارگونه که اغلب موارد مورد قهر افراد جامعه است، توسط مجموعهها برای تأثیرگذاری روی اذهان عمومی به کار گرفته میشود. اما اگر افراد میدانستند که یک فضایی که با رنگ زرد پوشیده شده باشد فضایی شاد و دوستانه را به وجود خواهد آورد، مطمئناً نگاه دیگری به این رنگ فراموش شده خواهند داشت. اجتناب از استفاده افراطی از این رنگ توصیه نمیشود؛ چرا که احساسات را کاملاً متأثر از خود کرده و جو را به سرعت تحریک مینماید.
نقش رنگ آبی؛ اثرات روان شناختی به کارگیری رنگ آبی در دکوراسیون
رنگ آبی یکی از رنگهای مهم در طراحی داخلی دکوراسیون و تئوری رنگها است که عمیقاً بر روی ذهن انسان اثر میگذارد. به همین دلیل است که آبی را جزء بهترین رنگها برای اتاق خواب میدانند. این رنگ که در خود آرامش و صلح طلبی را به دنبال دارد یک شروع احساسی برای تغییر دکور در خانه است و آرامش بخش بودن را در مقیاس بالایی با خود وارد میکند. سردی و سکون این رنگ در فضای حمام یا سرویس بهداشتی رنگی شایسته بوده و از نظر بالا بردن کیفیت بهداشتی محیط نیز اثر مثبتی به همراه دارد. برای تکمیل این رنگ بهتر است از رنگ سفید و زرد کمک بخواهید تا نگرانی بابت تکامل رنگها در فضای خانه نداشته باشید. مراقب باشید استفاده افراطی و بیش از حد از رنگ آبی اثرات سویی بر ذهن شما خواهد داشت که افسردگی یکی از ین عوارض خواهد بود. نقش این رنگ در دکوراسیون داخلی صلح طلبی است.
نقش رنگ سبز؛ اثرات روان شناختی به کارگیری رنگ سبز در دکوراسیون
سبز، رنگی که از طبیعت الهام گرفته و سرشار از بکر بودن است. رنگ در دکوراسیون داخلی وقتی به سبز ختم میشود امید را به زندگی، موفقیت را به کار و رشد را در تواناییها با شما همراه خواهد کرد. رنگ سبز که رنگی بسیار دوست داشتنی و جذاب است نکته مهمی را همواره با خود یدک میکشد و آن تطبیق سریع و هماهنگی بالا با سایر رنگها است. به نظر میرسد این رنگ به همراه سفید بهترین رنگ برای فضاهایی چون اتاق پذیرایی، اتاق خواب و یا محل کار است که میتوان آن را به کار گرفت. نقش این رنگ در دکوراسیون داخلی طروات و تازگی است.
نقش رنگ بنفش؛ اثرات روان شناختی به کارگیری رنگ بنفش در دکوراسیون
بنفش، که به عنوان رنگ سال ۹۷ نیز انتخاب شده است، در همراهی با رنگهای دیگر به خوبی همراه میشود. شما میتوانید این رنگ را در کنار جواهرات به کار ببرید و یا با رنگهایی مانند رنگهای خنثی یک جا کنار هم قرار دهید. این رنگ جز رنگهای ایده آل برای دخترها است. این رنگ را برای اتاق دخترها هدیه دهید تا محبت را در حقشان کامل کرده باشید. اثرات روان شناختی به کارگیری رنگ بنفش در دکوراسیون به منظور ایجاد یک فضای قابل ستایش کاملاً طبیعی و مورد احترام است، نگاههای شایسته و چشم نواز در پی این رنگ کم نیست؛ چرا که این رنگ را میتوان یک رنگ سلطنتی نامید. نقش این رنگ در دکوراسیون داخلی لوکس بودن است.
نقش رنگ مشکی؛ اثرات روان شناختی به کارگیری رنگ مشکی در دکوراسیون
سیاه با ناملایمتیها همراه است. رنگی که همراه با مرگ ظاهر شده و در هنگام غم پدیدار میشود. هر چند همین رنگ دارای حکمتی است که با آن تشخص و احترام همساز بوده و هست. سیاه به عنوان رنگ در دکوراسیون داخلی و تئوری رنگها همیشه در یک فضای محدود و بسته به کار گرفته میشود و با رنگهای متضاد بسیار به کاربرده میشود. با استفاده درست از این رنگ میتوانید هنر عمق و ظرافت را در جای جای طراحی خود به رخ بکشید.
اگر رنگ مشکی را دوست ندارید، نزدیک آن نشوید؛ چرا که نیروی دافعه آن به اطرافیان شما نیز منتقل میشود. مشکی و طلایی جز رنگهایی محسوب میشود که لوکس بودن را به دیگران گوشزد میکنند، اما ترکیب و تنظیم این دو رنگ و نحوه به کار گیری آن کاری بسیار دشوار است. نقش این رنگ در دکوراسیون داخلی غم و جذبه است.
نقش رنگ سفید؛ اثرات روان شناختی به کارگیری رنگ سفید در دکوراسیون
این رنگ که نماد صلح و تازگی است و شفافیت و پاکی را عیان میسازد، در به کار گرفته شدن در طراحیهای امروزی و مدرن طرفداران بی شماری دارد و تئوری رنگها را متأثر از خود میداند؛ چرا که همه رنگیها طیفی از انتشار نور سفید هستند. جوانی و تجربه، خلوص و پاکدامنی و بی گناهی و امنیت جز خصلتهایی هستند که این رنگ در خود محفوظ داشته است. رنگ سفید فضاهای کوچک را بزرگتر جلوه میدهد و اتاقها را تازهتر و سرحالتر به نمایش در میآورد.
این رنگ با تمام رنگها به آسانی همراه و ترکیب میشود و نگرانیهای شما را در این زمینه کاملاً و به خوبی پاسخ گو است. با رنگ سفید به مبارزه با محیطهای بسته و ترد شده بروید تا زیباییشان را به آن محل بازگردانید. زیاده روی در استفاده از رنگ سفید سردی محض و بی روحی محیط را نیز به همراه خواهد داشت. نقش این رنگ در دکوراسیون داخلی پاکی و ثبات است.
اکنون که رنگهای اصلی را برای شما با توضیح مختصری بیان نمودیم نوبت شماست که با توجه به شناخت از شخصیت و روحیات درونی خودتان رنگ یا رنگهایی را برای به کار گیری در دکوراسیون داخلی خانه خود انتخاب کنید. انتخابی بر پایه احساسات که نمود و برگردان شخصیت شما خواهد بود و جنبههای خاموش و کم رنگ شما را بیش از پیش نمایان خواهد کرد.
در کنار همه این توضیحات موارد زیر را نیز باید در نظر گرفت:
خانههای تک رنگ
در ایران از گذشته علاقه به هنر و زیبایی در تمام متن زندگی ایرانیان نمود داشته است. به طوری که از به کار گیری هنرشان در ظروف غذا خوری گرفته تا نقش نگاری بر سرای خانه، هر کدام بازگو کننده این موضوع است.
این موضوع در عصر حاضر نیز هنر و دست مایههای آن در بطن خود جای داده، اما نسبت به گذشته کم رنگتر شده، علت این امر حرکت زندگیها به سمت ماشینی شدن و فاصله گرفتن از اصول سنتی نیکان ما است. در بحث تک رنگ بودن خانه این مطلب مصداق عینی پیدا میکند هر چند موارد استثنا نیز موجود است. به علت بالا رفتن هزینهها و تزییناتی شدن به کارگیری هنر و مشتقات آن در خانه بسیاری از افراد تمایل کافی به اجرای این امر نداشته و یا حداقل آن را اجرا میکنند، نمونههای این عدم اجرا در دیوارهای ساده آپارتمانها، پنجرههای تک رنگ و ساده و بی روح و عدم توسعه فضای سبز ساختمانی مبین این موضوع است. از آنجا که زندگیهای امروزی به سمت سبکهای مدرن حرکت میکنند، زیباییهای قدیم در حال فراموش شدن هستند. در گذشته تک رنگ بودن بی معنی بود؛ چرا که پنجرههای ارسی از صبح هنگام و با تابش اولین اشعههای نور یک رنگین کمان زیبا را مهمان خانهها میکردند.
پنجرههای ارسی به پنجرههایی گفته میشود که با استفاده از تکههای رنگی شیشهای منظم در قاب خود یک جلوه از تمام رنگها را به نمایش میگذارند. ارسی ها با فیلتر کردن اشعههای مختلف نور، تعادل تابشی در خانه را نیز برقرار میکردهاند.
اما امروزه با استفاده از پنجرههای دوجداره و بسیار معمولی، یکی از شاخصههای ساده ولی پرکاربرد در زیباسازی منازل از دور خارج شده است. نمونه دیگر را در استفاده از فرشهای دست بافتی که در خود منازل بافته میشد و به کار گرفته میشد میتوان یافت. فرشهایی که سرخی انار گونه آن رنگهای گرم و پر حرارت را با استانداردترین حالت ممکن برای تهییج فضا در خود نهفته بودند. اما امروز ما با فرشهای مدرن و یا کفپوشهای تک رنگ، خانه را از این نعمات هنری بی دریغ گذاشتهایم.
این داستان برای نمای ظاهری ساختمانها نیز در حال تکرار است. نماهای رومی سنگی امروز شهرها را به سالهای دور تاریخ میبرد که سردی و بی روحی را در پی خود به ارمغان خواهد آورد و با آسمان خراشهای شیشهای شهر را به محاصره در میآورند، اما در گذشته خانهها پوشیده از پوششهای گیاهی بود که از در و دیوار خانه به سمت خیابان حرکت میکردند و علاوه بر نمای درونی حیاط خانه محیط بیرونی را نیز از وجود خود متأثر میکردند.
خانههای چند رنگ
این نوع چیدمان، طراحی و رنگ آمیزی که در گذشته مرسوم بود و نمونههای آن که در متن فوق آمده است، کمتر در معماری و طراحی داخلی دکوراسیونی دیده میشود. با توضیح مختصری در مورد ویژگیهای این نوع خانهها این مقاله را به پایان میرسانیم.
بهترین راه در طراحی خانهها استفاده از چند رنگ مکمل در محیط خانه است تا مواردی چون عدم تکرار و در پی آن خستگی روحی به سراغ شما و اعضای خانوادتان نیاید. رنگهای شاد، که پیش بینی میشود رنگ سال ۹۸ نیز جزء همین رنگها باشد، برای اتاق و محل حضور کودکان باعث رشد و افزایش فعالیتهای ذهنی آنها میشود و شادی درونی برایشان ایجاد میکند. رنگهای روشن متنوع نیز در کنار هم بزرگسالان را سرحال کرده و موجب افزایش انرژیهای روحی و روانی آنها میگردد. با این شرایط است که وجود خانههای چند رنگ به شما توصیه میشود. رنگین کمان خانههای خود را هر چه سریعتر به خانهتان دعوت کنید.