صادرات سنگ های تزئینی
با مروری بر وضعیت تجارت جهانی و منابع ارزی برای اهداف توسعه صادرات هر کشور،بهبود سطح زندگی ، اشتغال و ارتقاء سطح کیفیت، لزوم حضور در بازارهای صادراتی را برای تمام کشورها حیاتی نموده است.
تنگ تر شدن رقابت های جهانی ،اتکا به مزیت های نسبی هر کشور را امری اجتناب ناپذیر کرده و سبد کالاهای صادراتی هر چه بزرگتر و متنوع باشد،محصولات صادراتی آسیب پذیری کمتری خواهند داشت.
با توجه به جایگاه ویژه ذخایر معدنی سنگ ایران در جهان، میزان ذخایر شناخته شده در حدود ۷/۳ میلیارد تن است که ۳/۳ میلیارد تن آن بعنوان ذخیره قطعی و بقیه به عنوان ذخیره احتمالی تلقی میگردد. هم چنین ایران بخاطر تنوع در رنگ و گوناگونی در سنگ در رده پنج کشور برتر تولید کننده سنگ خام قرار دارد اما متاسفانه همین کشور با این رتبه در تولید سنگ خام در سنگ های فرآوری شده ضعیف عمل می نماید و این امر موجب گردیده تا از بازارهای رقابت جهانی بدور بماند.
یکی از مهم ترین عوامل تعیین کننده در بازدهی اقتصادی سنگ های تزئینی، روش و تکنولوژی استخراج است که با اقداماتی که در سالهای اخیر صورت گرفت و با بکار گیری نیروهای متخصص و ماشین آلات مدرن این مشکلات تا حد قابل قبولی بر طرف شده است، اما در بخش فرآوری مشکلات همچنان باقی است.در بخش فرآوری نیز باید روش های سنتی را کنار گذاشت و ازتکنیک های روز بهره گرفت ،با هر چه به روز تر شدن دستگاهها و ماشین آلات و بهره گیری از روش های مدرن سنگ های تولیدی مرغوب ترمی شود و کیفیت سنگ های تولیدی به استانداردهای بازار جهانی نزدیکتر می شوند.
اهمیت توجه به صادرات غیر نفتی
رشد روز افزون مصرف و نیاز کشور به پشتوانه های ارزی غیرنفتی ، ایجاب می کند که بر میزان استخراج سنگهای ساختمانی افزوده شود و البته این استخراج باید به گونه ای صورت پذیرد که کمترین لطمه و خسارت به سنگ وارد آمده و تولید با حداقل هزینه و بیشترین بازده همراه باشد.
صادرات غیر نفتی از جهت تشویق تولید و بهبود کیفیت کالا،حضور در بازارهای جهانی بدون احتساب در آمدهای نفتی، رفع دو گانگی های اقتصادی، تشویق سرمایه گذاری و نیز گسترش صادرات،تصمیم مثبت و موثری است.
درباره مشکلات تولید و صادرات سنگهای تزئینی به مواردی اشاره شد و آنچه بیشتر باید در این مورد مورد توجه قرار گیرد، توجه خاص به کیفیت سنگ است که عدم توجه به آن باعث لطمه زدن به سنگهای ساختمانی ایران و کاهش قیمت آن در بازار جهانی می گردد.
در راستای تحقق افزایش صادرات این بخش اتخاذ سیاست مناسب ارزی و گمرکی و حمایت وزارت محترم صنایع و معادن از تولید کنندگان در خرید تجهیزات و ماشین آلات مورد نیاز با تکنولوژی مدرن جهت تولید با کیفیت بالا،ایجاد تشکل های صادراتی منسجم و فعال جهت هماهنگی و جذب بازارهای جهانی و دستیابی به رونق اقتصادی بیشتر مورد نیاز است ، که با تقویت و تشکیل اینگونه تشکل های تولیدی و صادراتی با مشارکت بهره برداران،تولید کنندگان و بازرگانان بزرگ و حمایت وزارت صنایع و معادن می توانیم بستر مناسبی برای صادرات فراهم کنیم.
هر بخش می بایست در حوزه مسئولیت خود به منافع ملی در داد و ستد با کشورهای دیگر و مناسبات اقتصادی بیاندیشد تا انشاء الله با تجمع نیروهای پراکنده ای که در بخش های مختلف داریم،بتوانیم نقش مهم تر و بزرگتری را در شکوفایی اقتصادی کشور داشته باشیم.
اهمیت رشد صادرات در ایران
ایران بعد از چین، ترکیه و هند چهارمین تولیدکننده سنگهای تزئینی در جهان است. ازآنجاییکه ما کیفیت و استانداردهای بینالمللی را رعایت کردهایم، توانستهایم در این جایگاه قرار بگیریم. سنگهای تزئینی شامل گرانیت و مرمریت از جمله سنگهایی هستند که برای نما و یا داخل ساختمان استفاده میشوند و نه تنها در داخل کشور بلکه در کشورهای دیگر هم از آن استقبال میکنند اما با همه اینها متاسفانه امروز ما در صادرات سنگهای تزئینی با مشکل روبهرو شدهایم و به عبارتی بازار جهانی را از دست دادهایم و آن را به دیگر تولیدکنندگان عمده واگذار کردهایم.
درنتیجه سهممان از بازار صادرات سنگهای تزئینی به حداقل ممکن رسیده است. یکی از عواملی که موجب بروز این مشکل شده است تصمیم دولت بر افزایش عوارض صادرات سنگهای تزئینی بوده است. این تصمیم کارشناسی نشده در واقع فرصت را برای کشورهای رقیب فراهم کرده و باعث اختلال در روند طبیعی صادرات این ماده معدنی شده است. مسئله دیگر ورود گسترده سنگهای مصنوعی به کشور است که باعث شده جایگاه سنگهای طبیعی در بین متقاضیان ضعیف شود. هرچند پیش از این شرایط خوبی داشتیم اما به این خاطر که امروزه سنگهای مصنوعی حضور پررنگی در بازار کشور دارند شرایط عرضه سنگهای تزئینی دچار مشکل شده است. متاسفانه نرخ پایین، کیفیت بالا و استفاده از مواد شیمیایی در سنگهای مصنوعی باعث تغییر در سلیقه متقاضیان و مصرفکنندگان شده است.