سرامیک
با نگاهی بر تزئینات بناهای تاریخی در مصر باستان و پس از آن در یونان به قطعات کوچک سفالیای بر میخوریم که پخته شدهاند و به منظور تزئین فضا به کار گرفته میشوند.
باستانشناسان معتقدند حدود ۲۴۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح بشر قادر به ساخت سرامیک بوده و برخی از این سرامیکهای اولیه در چکسلواکی نیز پیدا شدهاند. طرح این سرامیکها بیشتر پیکره انسانها، حیوانات و تخته صاف بوده است. در حقیقت جنس سرامیکهای اولیه از چربی حیوانی، استخوان و یا خاکستر استخوان بوده و پس از ترکیب تحت دما قرار میگرفته است. از لحاظ زمانی ساخت سفال را میتوان همزمان با ساخت شیشه دانست.
کاشی سرامیک یکی از پرکاربردترین محصولات در صنعت ساختمانسازی است که از آن برای پوشش فضای داخلی و بیرونی استفاده میشود. به طور کلی سرامیک نقش بسیار مهمی در زیباسازی دکوراسیون ایفا میکند، اما هدف از نصب سرامیکتنها بعد زیبایی آن نیست، در حقیقت سرامیک به نسبت سایر محصولات ساختمانی که به منظور پوشش استفاده میشوند، قدرت بیشتری داشته و لذا به حفظ و دوام ساختمان کمک شایانی میکند.
معمولا اصلی ترین مواد تشکیل دهنده ی سرامیک خاک رس می باشد و با توجه به مقاومتی که سرامیک در برابر دمای بسیار بالا و پایین دارد می توان گفت که این نوع پوشش کف و دیوار از مقاوم ترین پوشش ها است.
نصب سرامیک یکی از امور دقیق و ظریف در معماری است، چرا که این محصول نمای دکوراسیون بوده و جزو اولین چیزهایی است که توجه بیننده را به خود جلب میکند. سرامیکها امروزه تنوع بسیار زیادی از لحاظ سایز و رنگ دارند که به راحتی میتوان در خرید آن سلیقه شخصی را اعمال کرد.
یکی از مهمترین اموری که باید در نصب سرامیکدر نظر گرفته شود، موقعیت نصب آن است، زیرا سرامیکها در انواع گوناگون متناسب با اماکن مختلف طراحی میشوند. سطح صاف و صیقلی روی سرامیک نشاندهنده میزان کیفیت آن بوده و موجب میشود تا پس از نصب به راحتی بتوان آن را تمیز کرد.
چه در حین نوسازی محیط منزل باشید و چه به طور کلی قصد تغییر دیوار اتاق نشیمن را دارید، استفاده از سرامیک دیواری می تواند یکی از گزینه های چشمگیر برای این موضوع باشد. کاربرد سرامیک و کاشی کاری دیواری می تواند روی یک دیوار و یا تنها بخشی از دیوار اتاق نشیمن انجام شود.
انواع سرامیک
سرامیکها از لحاظ جنس، سایز، طرح، رنگ و قیمت به انواع مختلفی تقسیم میشوند که هر کدام کاربرد خاص خود را دارند. در یک تقسیم بندی کلی عبارتند از:
- کاشی: کاشیها از قدیم الایام در تزئین دکوراسیون محیطهایی مثل: آشپزخانه، سرویس بهداشتی، کف و… استفاده میشدند. کاشی یک فرآورده سرامیکی است و از دانههای ریز و متخلخل بلوری تولید میشود. کاشیهای سرامیکی در دو نوع کلی: لعاب دار و بدون لعاب با حرارت بالا پخته میشوند. رایجترین نوع کاشی سرامیک نوع لعاب دار آن است که با توجه به سلیقه میتوان نوع طرحدار و رنگی آن را در زیباسازی فضا به کار برد.
- گرانیتی: این محصول جدید در دو دهه گذشته توسط اروپاییها برای نخستین بار ساخته شد و سپس به علت کارایی بالا به سرعت در سراسر جهان محبوبیت ویژهای یافت. در حقیقت این محصول تحولی چشمگیر در پوشش کف و یا نمای ساختمان به وجود آورد. سرامیک گرانیتی به گونهای تولید میشود که به هیچ وجه کربنات و علی الخصوص کربنات کلسیم ندارد و در هنگام پخت به آن رنگدانه اضافه میکنند که موجب تنوع طرح و رنگ آن میشود. سرامیک گرانیتی چندان براق نیست و برای جلای سطح آن از سنگ ساب پولیش استفاده میکنند. معمولا طرحهای این مدل سرامیک، ابر و بادی و فلفل نمکی است که برای فضای کوچک بسیار جذاب و مناسب است.
- پرسلانی: عموما به انواع سرامیکی که در دما و حرارت بسیار بالا پخته میشوند پرسلانی میگویند. نکته قابل توجه این است که هر چه سرامیک تحت دمای بیشتری پخته شود، سطحی شیشهای تر و براقتر خواهد داشت، لذا سرامیکهای پرسلانی از لحاظ براقی، ماهیتی زجاجی دارند. در ابتدا کشور چین با استفاده از کورههایی با دمای ۱۲۵۰ تا ۱۴۰۰ درجه سلسیوس اقدام به تولید این سرامیک با استفاده از خاک کائولن و سنگ پرسلانی کرد و پس از گذشت زمان و فراگیر شدن این مدل سرامیک فرمولاسیون امروزی آن کشف شد. اگر در ساختمان خود مشکل رطوبت دارید، نصب سرامیکپرسلانی بهترین گزینه است، چرا که این محصول کمترین جذب آب را دارد و ضخامت آن نیز نسبت به سایر سرامیکها قدری بیشتر است. این مدل سرامیک هم به شکل لعابی و هم بدون لعاب تولید شده که در نتیجه بهترین انتخاب برای پوشش داخلی ساختمان چه دیوارها و چه کف به شمار میآید.
- موزاییکی: این مدل سرامیک به تنوع نقش و طرح معروف است و با ضخامت حدودا چند میلیمتر ساخته میشود. سرامیک موزاییکی دارای قطعات ریز لعابی و یا بدون لعاب است و توسط ورقهای از کاغذ کرافت چسبدار در سایز ۲۰۰×۶۰۰ قطعات آن در کنار یکدیگر قرار میگیرند. البته گفتنی است پس از گرفتن ملات بر روی سرامیک کاغذ با آب خیس شده و جدا میشود. آنگاه با دوغاب مخصوص درزهای سرامیک را پر خواهند کرد. سرامیک موزاییکی بسیار زیباست و سایزهای متنوعی دارد که در قالب اشکال هندسی مختلف مثل مربع، مستطیل، شش ضلعی، هشت ضلعی و… طراحی میشود.
- کاشی لعابی: برای پوشش بدنه آشپزخانه، سرویس بهداشتی و… از کاشی لعابی استفاده میشود که این محصول در رنگها و طرحهایی با تنوع بسیار گسترده موجود است. از جمله ویژگیهای مثبت این مدل سرامیک نازک بودن ضخامت آن است و سطح رویی آن کاملا حالت زجاجی و شیشهای دارد. به طور معمول این مدل کاشی سرامیکی در شکلهای مربع و مستطیل تولید میشود. البته لازم به ذکر است که این مدل کاشی در نوع دیگری نیز تولید میشود که از آن به عنوان پوشش کف در فضاهای مختاف با ضخامتی بیشتر استفاده میکنند که تحت عنوان کاشی کفی شناخته میشود.
- قرنیز سرامیکی: با وجود اینکه قرنیزهای سنگی همچنان قدرتمندانه در موضع خود هستند، برخی نیز از قرنیز سرامیکی استفاده میکنند. علت کمی استفاده از قرنیز سرامیکی شاید با خاطر گران بودن این محصول است. امروزه قرنیزهای سرامیکی هم به شکل کارخانهای تولید میشوند و هم توسط برش سرامیکهای بزرگتر میتوان آنها را درست کرد. عموما قرنیزها در سایزهای ۷،۹،۱۱،۱۵ سانتیمتری تولید میشوند و با توجه به مساحت محیطی که قرار است در آن نصب شوند، بهترین آنها انتخاب میگردد. قرنیز سرامیکی که از طریق کارخانه به همین منظور تولید شده زیبایی بیشتری دارد، چرا که حاشیهها مناسب همین سایز طراحی میشوند اما اگر توسط خود فرد سرامیکی بزرگ به قرنیز تبدیل شود، معمولا طرح و مدل آن هماهنگی خود را از دست میدهد.
نصب سرامیک به عنوان کفپوش
یک تفاوت عمده بین ساختمانهای قدیمی و جدید جنس کفپوش آنهاست. معمولا برای انتخاب کفپوش به منظور نونوار کردن ساختمان از جنس سرامیکی استفاده میکنند. نصب سرامیک به عنوان کفپوش قدم زدن بر روی سطحی صاف و خنک را به ارمغان میآورد که بسیار جذاب و لذت بخش است.
خوشبختانه در حال حاضر برای کفپوشهای سرامیکی طرحها و رنگهای بسیار متنوعی وجود دارد و از این رو خریدار در خرید و نصب سرامیکبرای پوشش کف طیف گستردهای از انتخاب را پیش رو خواهد داشت.
شیوههای چیدمان بر روی کف عبارتند از: چیدمان راست و مستقیم، قطری و مورب، آجری، شطرنجی، قطری خالدار، چرخ دندهای، حصیری، مدولار، چپ و راست و آسیاب بادی.
نصب سرامیک بر روی دیوار
از آنجایی که ساختار سرامیک به گونهای است که در برابر دما مقاوم است، بنابراین دارای خاصیت ضد احتراق بوده و لذا پوشش دیوارها از این محصول شگفت انگیز به حفظ سلامت دیوارها در برابر آتشسوزی میانجامد. به عبارت دیگر پوشش دیوار توسط سرامیک مقاومت دیوار را تا حد زیادی افزایش میدهد.
نصب سرامیکبر روی دیوار موجب میشود، جذابیت دیوار بیشتر شود و در عین حال دیوار خاصیت ضد حریق پیدا کند. چرا که سرامیک به خودی خود ضد حریق بوده و در برابر آتش تغییر شکل نخواهد داد.
نکته جالب توجه اینکه سرامیک علاوه بر مقاومت در برابر گرما، در مقابل یخ زدگی نیز مقاوم است و همچنین اگر در برابر تابش مستقیم خورشید باشد، اشعههای خورشیدی تغییری در ظاهر آن ایجاد نمیکنند؛ از همین رو از سرامیک میتوان برای پوشش نمای بیرونی ساختمان نیز بهره برد.
نصب سرامیک جلوهای جذاب و زیبا را از محیط به نمایش میگذارد. یکی از علتهای این موضوع شفافیت و پاکیزگی آن است که القا کننده حس دلنشینی است. حتما در محیطهایی که کف آنها از سرامیک پوشیده شده و یا دیوارهای آن سرامیکی است این حس را تجربه کردهاید.
سرامیکها به علت اینکه قابلیت تمیز شدن دارند، اغلب در محیطهایی که به تمیزی پی در پی نیاز دارند نصب میشوند. در واقع به عنوان پوششی مقاوم در برابر شستشو و رطوبت به حساب میآیند که علاوه بر این محاسن زیبایی ظاهر فضا را نیز تا حد زیادی افزایش میدهند.
مهم ترین ویژگی های سرامیک
* در برابر نفوذ رطوبت و بارش برف و باران بسیار مقاوم است
* در برابر نور خورشید از نظر دوام رنگ و کیفیت بسیار مقاوم است
* قابلیت اجرای یکدست و یکنواخت در سطوح بزرگ را دارد
* دارای تنوع در رنگ، طرح و بافت است
* در برابر خش عدم جذب آلودگی مقاوم است
* در برابر آتش و سرمای بسیار زیاد مقاوم است