پتینه کاری چیست ؟
معنای لغوی پتینه به زنگار و کهنگی اشاره دارد و به عنوان هنر کهنه کاری در بین معماران شناخته شده است. پتینه به سبکی از رنگ آمیزی گفته می شود که به کار حالتی رنگی، تو رفته و کهنه می دهد. امروزه با پیشرفت علم معماری و ابداع سبک های نوین و متریال های جدید افکت های مدرن به مجموعه رنگ های پتینه اضافه شده اند که به آن نمای دکوراتیو می بخشد.
پتینه نامی ست که بر روی حالت سبز رنگ خوردگی، کهنگی و زنگ زدگی بر روی فلز مس یا سایر فلزات، چوب و یا سنگ می گذارند. پتینه کاری را می توان یکی از تکنیک های نقاشی دانست. هنری که حالت های کهنگی و خوردگی را به کمک رنگ های متنوع و تکنیک های خاص بر روی اشیاء مختلف شبیه سازی و خلق می کند.
استفاده از رنگ ها و افکت های متنوع و جذاب در اجرای پتینه تحولی نو در صنعت معماری ایجاد کرده و همواره در حال تکامل و پیشرفت است. پتینه کاری هنری است که در آن بافت های بصری متنوع و زیبا توسط رنگ ها و ابزارهای مختلف بر روی سطوح ایجاد می شوند. این سطوح شامل دیوار، ستون، سقف و … می باشند.
پتینه کار کیست؟
هنر پتینه استفاده ای خلاقانه از رنگ ها و ترکیب رنگ هاست که به کار بعد و عمق می بخشد.القای حس برجستگی و فرورفتگی با دستان هنرمند پتینه کار امکان پذیر است.پتینه کاری هنر انسان های خلاق است که با آموزش و شناخت رنگ ها توانسته اند شکل و رنگ جدیدی را به وجود آورده و در عین مدرنیزه بودن،حس سنت و قدیمی بودن را به بیننده القا کنند.
کلاسیک یا مدرن
پتینه بر روی چه سطوحی قابل اجراست؟
این هنر علاوه بر این که پوشش دهنده سقف و دیوارهاست و می تواند نمای بهتری را ایجاد کند،از بین برنده ناصافی ها، موج ها و ترک های دیواری نیز می باشد.قابل اجرا بر روی اغلب سطوح است و با توجه به زیر ساخت می توان از آن برای پوشش دهی استفاده کرد.با داشتن این مهارت می توان انواع مختلفی از طرح های آجری، سنگی، چوبی،گرانیتی و صدها طرح را بر روی ظروف سفالگری ، مجسمه ها ، نقش برجسته ، چوب ، دیوار و … اجرا کرد.
استفاده از پتینه کاری چه مزایا و معایبی دارد؟
پتینه کاری به دلیل مزیت هایی که دارد معمولا افراد زیادی را به خود جذب می کند. به عنوان مثال اگر نمونه های اجرا شده ی پتینه کاری را ببینید متوجه خواهید شد که تا چه اندازه نسبت به رنگ و سایر دیوارپوش ها هنری تر و دلنشین تر هستند. اجرای آن بر روی همه سطوح از جمله دیوارها، سقف، ستون و حتی سطوح چوبی و فلزی نیز ممکن می باشد. علاوه بر این به دلیل بافت های ریز و درشت و بسیار جذابی که در کارهای پتینه کاری وجود دارد، به خوبی می تواند خوردگی ها و ترک های دیوار را بپوشاند.
همچنین پتینه کاری ماندگاری بسیار بالایی دارد و قابل شستشو و ترمیم نیز می باشد. با این وجود به دلیل بالا بودن نسبی قیمت پتینه کاری نسبت به سایر دیوارپوش ها، اغلب به عنوان یک عنصری دکوراتیو در بخش کوچکی از فضا مورد استفاده قرار می گیرد. شاید بد نباشد به این نکته نیز اشاره کنیم که به طور کلی پتینه کاری به دلیل اینکه اغلب طرحدار و دارای بافت می باشد، اجرای آن در کل فضا و یا به مقدار زیاد اصلا توصیه نمی شود؛ بلکه اتفاقا اگر در فضاهای خاص و مناسب اجرا شود جلوه ی بسیار بیشتری خواهد داشت.
ویژگی های پتینه کاری
- پتینه جایگزین مناسبی برای رنگ در دکوراسیون داخلی است و زیبایی آن در برابر رنگ آمیزی ساختمان بسیار چشم نوازتر می باشد اما به دلیل قیمت بالای آن نسبت به رنگ اصولا برای دکوراتیو کردن بخشی از دیوار از آن استفاده می شود.
- پتینه پایداری بالایی دارد و تا زمانی که نخواهید رنگ سطوح را تغییر دهید سالم باقی می ماند.
- یکی از ویژگی های پتینه کاری این است که در صورت زخمی شدن محل پتینه کاری شده به راحتی و به سرعت میتوان آن را ترمیم و لکه گیری کرد.
- پتینه کاری بر روی هر سطحی قابل اجرا می باشد از جمله سطوح فلزی، پارتیشن ها، دیوار، سقف، ستون و …
- موج های روی دیوار، ترک و ناهمواری هایی که بر روی سطح وجود دارند را می توان با پتینه پوشش داد.
- سطوح پتینه کاری شده در مقایسه با سایر سطوح رنگ شده با رنگ های روشن دیرتر کثیف و کدر می شوند.
چه کسانی پتینه کاری در ساختمان را انجام می دهند؟
همانطور که قبلا هم اشاره کردیم پتینه کاری در ساختمان در واقع یکی از تکنیک های نقاشی ساختمان به حساب می آید. در نتیجه اکثر شرکت های ساختمانی که انواع خدمات نقاشی ساختمان را ارائه می کنند، پتینه کاری نیز انجام می دهند. بنابراین پتینه کارها در واقع همان نقاش های ساختمانی هستند که تکنیک های پتینه کاری را بلدند.
رنگ های دکوراتیو یا پتینه
رنگ های دکوراتیو نوعی از پوشش های جدید و مدرن است که با توجه به سلیقه و تفکر مشتری ، قابل انجام است.
رنگ های دکوراتیو که در اصطلاح به آن پتینه گویند وجه تمایز خانه ها از یکدیگر است.
دیگر نیازی به طرح های آماده بازاری برای پوشش محیط زندگی و یا کاری نیست.
از این پس هر سلیقه ای و یا هر نوع احساسی می تواند تبدیل به پوششی هنرمندانه شود.
همان گونه که افکار و احساسات افراد از یکدیگر متمایز است می بایست جلوه های بصری محیطی نیز با یکدیگر تفاوت داشته باشد.
امکانات جدید و صنعتی این امکان را می دهد که تکنولوژی را با هنر در هم آمیزیم و طرح هایی نو و بدیع ایجاد کنیم.
انواع پتینه کاری
برای اجرای پتینه کاری روش های مختلفی وجود دارد که در زیر به تشریح هریک از این روش ها خواهیم پرداخت:
۱٫ پتینه کاری با اسفنج
این روش یکی از آسان ترین روش هایی است که تمام افراد می توانند آن را انجام دهند. برای انجام آن ابتدا باید سطح را رنگ امیزی نمود، سپس با یک اسفنج تمیز آغشته به رنگ با حالت ضربه طرح ایجاد کرد.
۲٫ پتینه کاری با ورق زینتی
در این روش بعد از تمیزکاری سطح و پوشش آن با رنگ اکریلیک، چسب ورق زینتی را با استفاده از آب رقیق می کنند و ان را با قلمو یا اسفنج بر سطح می زنند. سطحی که با چسب ورق طلا آغشته شده باید از آلودگی دور نگه داشته شود، سپس بر روی چسب، ورق زینتی قرار می دهند و به کمک پارچه روی ورق ها را ماساژ می دهند تا ورق اضافی بر جا نماند.
۳٫ پتینه کاری با پارچه
این روش نسبت به روش استفاده از اسفنج به زمان بیشتری برای اجرا نیاز دارد. در این روش پس از آماده سازی و رنگ آمیزی سطح زیرین با استفاده از چند تکه پارچه آغشته به رنگ به صورت ضربه ای بر روی سطح طرح ایجاد می شود.
۴٫ رنگ برداری
در روش رنگ برداری پس از آنکه سطح مورد نظر آماده شد به کمک یک قلمو، رنگ رقیق بر روی سقف یا دیوار زده می شود اما قبل از آنکه رنگ خشک شود، رنگ های اضافه باید به صورت مچاله ای توسط یک پارچه برداشته شوند. با انجام اینکار ظاهر سطح به شکل مچاله ای در می آید.